Hő- és zárlatvédelem kiválasztása és méretezése darálóval felszerelt szivattyúhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom egy darálóval felszerelt Grundfos AP50Grinder szivattyú hővédelmének a kiválasztásával, méretezésével foglalkozik, valamint bemutatja a Grundfos Manufacturing Hungary Kft.-nél végzett munkám eredményét. A bevezetőben először összefoglalom a szivattyúk típusait, alkalmazásukat, írok a szivattyúkat hajtó villamos motorokról és a túlmelegedésük elleni védelemről, majd bemutatom a Grundfost, mint a világ vezető szivattyúgyártó cégét.

A bevezető után összegyűjtök néhány kapcsolódó megoldást más gyártóktól, illetve cégen belülről. Ezek után összefoglalom a kiindulási modellel kapcsolatos ismereteket, mind a felépítés, mind villamos szempontból, valamint írok a gyártásról. A további információk gyűjtése érdekében szimulációkat is végeztem, hogy a motor villamos paramétereit megismerjem. Bemutatom a mérést, amellyel a szivattyú hőmérsékleti tulajdonságait ismerjük meg.

Ezek után összefoglalom, hogy milyen védelmi megoldások léteznek, ismertetem működésüket, és említek néhány gyártót is, melyek ezen védelmek készítésével foglalkoznak.

A fenti áttekintés alapján javaslatot teszek egy védelmi megoldás alkalmazására, valamint annak méretezésére és a kapcsolódó áramkörök kialakítására, végül pedig a mérések alapján írok a tápkábel méretezéséről is.

Dolgozatomat a választott védelmi megoldás előnyös és hátrányos tulajdonságainak összefoglalásával zárom, rámutatok a továbbfejlesztés lehetőségeire és más megoldások előnyeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.