Holter EKG készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egy általános EKG felvétel általában kevesebb, mint egy perc hosszú. A szívműködés rendellenességeinek egy része azonban csak időszakosan jelentkezik, ezért van szükség az EKG rögzítését 24 órán át biztosító Holter EKG készülékre. A készülék viselése a napi rutint minimálisan gátolja, így valós képet kaphatunk a szív különböző fiziológiás állapotokban jelentkező elektromos aktivitásáról.

A piacon elérhető készülékek általában AC csatoltak, mely a jel lassú beállását és alacsony frekvenciás komponenseinek – kiváltképp a P és T hullámok – torzulását eredményezi. A dolgozat első felében bemutatásra kerül az egy és két elvezetéses adatregisztrálásra alkalmas Holter EKG, amelyet én terveztem. A készülék nagy felbontású, 24 bites adatrögzítése lehetővé teszi a bemeneti analóg felüláteresztő szűrés elhagyását: az EKG elvezetések DC csatolásban kerülnek rögzítésre. A készülék képes bármelyik elektród leesésének detektálására, melyre hangjelzéssel figyelmeztet. A készülék a regisztrátumot előfeldolgozás nélkül, veszteségmentes tömörítéssel SD kártyára menti, ezt PC-s program beolvassa. A készülék USB portról tölthető.

A dolgozat második felében bemutatásra kerül a készülékkel rögzített felvételek automatikus jelfeldolgozása. Az algoritmus, melyet én fejlesztettem, detektálja az EKG ciklus hullámainak fontosabb karakterisztikus pontjait, melyekből – az esetleges hibás detektálások elhagyása után – a szívfrekvencia, QT intervallum, az R és T amplitúdók kerülnek származtatásra. A hullámok pozíciójának ismeretében előállításra kerül egy mérőszám, ami a ciklusok egymáshoz való hasonlóságát, ennek felvétel közben tapasztalható változását jellemzi. Előállításra kerül az adott páciensre jellemző átlagos szívciklus, mely nagy mértékben segítheti az azonos személyről különböző időkben készült felvételek összehasonlító elemzését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.