Hőmennyiségmérés TP 1000 mikroszámítógéppel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vizet, mint energia tárolásra és szállításra alkalmas közeget, nagyon széles körben felhasználják az ipar különböző szektoraitól kezdve (például vegyipar) egészen a háztartásokig. Függetlenül attól, hogy a csővezetékben áramló víz hol kerül felfűtésre (kazánházakban vagy napkollektorokban) és felhasználásra, szükséges ismernünk az áramló közeg mennyiségét, valamint a benne tárolt energia nagyságát.

Az ilyen mérések során a nagy pontosság és megbízhatóság alapkövetelmény. Azonban egyre jobban növekszik az igény arra, hogy a mért-számított mennyiségeket paraméterezhessük és megjelenítsük helyben, sőt, később, a visszakövethetőség érdekében, ezeket az adatokat valamilyen formában eltárolhassuk. A hasonló szolgáltatásokat biztosító eszközök esetében fontos, hogy felhasználóbarát, valamint rendszerbe illeszthető legyen, a szélesebb körű hozzáférés miatt.

A szakdolgozatom feladataként egy olyan berendezést kellett megterveznem, amely az áramlásmérések között elterjedt mérőperemen alapuló eljárással, valamint a hőmérséklet és nyomás járulékos mérésével valósítja meg a fent említetteket. Ehhez a tanszéken lévő TP1000 mikroszámítógépet használtam fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.