Hőmérséklet, páratartalom regisztráló mikrokontrolleres állomás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre többször esik szó egészségünkről. Fontos tudnunk milyen nagy hatással van környezetünk - ezen belül munkahelyünk, iskolánk, otthonunk - szervezetünk működésére. Amennyiben sokat tartózkodunk olyan helyiségben, amely nem megfelelő hőmérsékletű, vagy a páratartalom nem ideális, könnyen valamilyen betegség áldozatává válhatunk.

Egy szoba optimális hőmérséklete függ az abban található személy életkorától és az adott helyiség funkciójától. A kisgyermekek számára az ideális szoba hőmérséklet 23-24 C fok, felnőttek szívesen tartózkodnak 21-22 C fokos szobában, ám a hálószoba hőmérsékletének érdemes 18-19 C fokot választani, így pihentetőbb lesz az alvás.

Amennyiben a páratartalom messze esik az ideálistól, észrevétlenül veszélynek tesszük ki magunkat. Az optimális relatív páratartalom 40-60 % között van. A száraz levegő a nyálkahártyák irritációját okozhatja. Ennek jelei: a szemek szárazsága, torokkaparás, szájszárazság, száraz köhögés. Ezen könnyen lehet segíteni: növényeket, párologtatókat kell telepíteni az adott helyiségbe. Ám a túlzottan párás levegő sem egészséges, ugyanis az kedvező feltételeket teremt a kórokozóknak, atkáknak, gombáknak. A falak is könnyen bepenészedhetnek.

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom beállításához nyújt közvetett segítséget ez a mérőállomás, melynek firmware-jét a szakdolgozat keretein belül készítettem.

A szakdolgozat első fejezete a felhasznált integrált áramköröket mutatja be; hogy mik játszottak szerepet az egyes alkatrészek kiválasztásakor.

A második fejezet a fejlesztéshez használt eszközökről ad leírást.

A harmadik fejezet a mikrokontroller működését, perifériát tárja elénk.

A negyedik fejezet azokat az IC-ket mutatja be, amelyekkel a mikrokontroller kommunikációt folytat SPI és I2C adatátviteli protokollokon keresztül.

Mivel a projekt elkészítése során az USB kommunikációs szabvány is szerepet kapott, az ötödik fejezet ezt taglalja, valamint az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Mikor már az összes részlet külön-külön lencsevégre került, a hatodik fejezet a komplett firmware működésével foglalkozik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.