Hőmérsékletkompenzált fényérzékelő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Ahogy minden félvezetőre, a fotoszenzor működésére is hatással van a hőmérsékletváltozás. A forgalomban lévő napelem alapú szenzorok pontatlansága 0,15 %/°C. Sajnos precíz mérések esetén ez az érték nem elhanyagolható, ezért a célom egy olyan monolit fényérzékelő megtervezése, ami már magába a szenzorba integrálva kompenzálja a hőmérséklet hatását, így annak felhasználásakor már nincs szükség a hőmérséklet mérésére a hőmérsékletkompenzálás céljából.

Szakdolgozatom első felében a p-n átmenet működésével és elméleti leírásával foglalkozom, valamint a termikus érzékenység elméleti hátterét részletezem. Ezután áttekintem a hőmérsékletkompenzálás lehetőségeit, majd rátérek a dolgozatom fő témájára, a monolit fényérzékelő hőmérsékletkompenzálásának vizsgálatára.

A számításaim során arra a következtetésre jutottam, hogy a hőmérsékletfüggés mellett a szenzor viselkedése függ az intenzitás változásától is. Ezért olyan módszert kellett találnom, amivel ez a hatás a minimumra csökkenthető. Dolgozatomban arra törekedtem, hogy a megfelelő paraméterek kiválasztásával meghatározzak egy R(T) hőmérsékletfüggő és egy R(G) intenzitásfüggő ellenállás-függvényt, amikkel majd a későbbiekben kompenzálni lehetne a fényszenzor pontosságát korlátozó tényezőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.