Hordozható Li-ion akkumulátor gyorstöltő villamos autók részére

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu Endre Gábor
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban, a XXI. század kezdetén a technológiai és elektronikai fejlődés egyre közelebb hozza a villamos hajtású autók elterjedését, gyakorlati életben használhatóvá válását. Egyeduralkodóvá válásuk komoly akadálya az energiaellátás kérdésköre: a jelenleg használt akkumulátorok feltöltéséhez ugyanis jóval hosszabb idő szükséges, mint egy belsőégésű motoros autó megtankolásához. Ennek a problémának a felszámolására mind az akkumulátorok, mind a töltésükre használt elektronikai megoldások terén jelenleg is intenzív kutatások folynak világszerte.

Szakdolgozatom témája kapcsolódik a BME-MOTION egyetemi csoport által épített feszültséginverteres-kerékagymotoros hajtású versenyautó gyorstöltőjének elkészítéséhez. A szakdolgozat keretében a hordozható akkumulátor-gyorstöltő erősáramú és vezérlő áramköreinek tervezésével és megvalósításával foglalkozom.

Az első szakaszban, rövid bevezetőt követően áttekintem a BME-MOTION autójában használt LiFePO4 típusú akkumulátorok töltésére használható megoldásokat, kiválasztom a gyorstöltő esetében célravezető módszert, és specifikációt adok az akkumulátortöltőre vonatkozóan.

A versenyautó akkumulátortelepe – és így a hozzá készült töltőáramkör is – nagyfeszültségű rendszer. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzbiztonsági és életvédelmi szempontokra is a tervezés során. A – korábban elkészült – teljesítményelektronikai fokozat ismertetését követően, a második szakaszban ezért az akkumulátortelep és a töltő védelmi megoldásait ismertetem és méretezem.

A harmadik szakasz a vezérlő és meghajtó áramkörök kialakításának van szentelve. Ennek keretében elsősorban a feszültség- és áramkorlátozó, valamint a védelmi és félvezető meghajtó áramkörök tervezésével és megvalósításával foglalkozom. Elméletileg ellenőrzöm, és gyakorlatilag tesztelem az elkészült teljesítményelektronikai és vezérlő áramköri modulok helyes méretezését, és működését.

A szakdolgozat negyedik fejezete az áramköri elemzések és a megépített áramkör tesztelésének eredményeit tartalmazza. Ezek alapján értékelhető a gyorstöltő megfelelő működése, esetleges továbbfejlesztésének szükségessége.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.