Hordozható audio eszközök hangerő vizsgálatai

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az emberek életét rendkívüli módon meghatározza a zene, a zenehallgatás. Leginkább a fiataloknak fontos ez a tevékenység. A helyszíneket tekintve utazás közben hallgatjuk legtöbbször audio lejátszónkat. Amikor Budapestre utazom, 2 órán keresztül ülök a buszon/vonaton. Ez alatt az idő alatt mp3 lejátszót hallgatok. Felmerült bennem a kérdés, hogy igazuk van-e azoknak, akik azt állítják, hogy ha ezt nagyobb hangerőn és/vagy hosszú ideig teszem, akkor ez árt a hallásomnak.

Szakdolgozatomban arra a kérdésre próbálok választ kapni, hogy az emberek milyen hangosan hallgatják a mp3 lejátszóikat, hol, mekkora hangerőre van szükség ahhoz, hogy élvezni tudják a zenét. Szeretnék megoldást találni arra is, hogy ez károsítja-e a fülüket hosszú távon.

Első lépésként pontos dB eredményekkel mutatom be, hogy a fiatalok mekkora hangerőn hallgatják a zenét. Majd megvizsgálom azokat a zajhatásokat, melyek nap, mint nap körülvesznek minket. Ezt követően bemutatom a hallásvizsgálat elméleti és gyakorlati megvalósítását a halláskárosodás típusain keresztül, majd az eredmények is. Végül megvizsgálom, mekkora csillapítással számolhatunk az egyes fülhallgatók esetén. 

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.