Hordozóba integrált ferromágneses maggal rendelkező planáris induktivitás modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

Tekercsek nagyon széleskörűen alkalmazott építő elemek az elektronikus eszközökben. A BAY-ATI és a BME ETT tanszék új elképzeléssel állt elő, megpróbálják a vasmagos tekercsek előnyeit alkalmazni planáris struktúrákban. Én is ebben szeretnék részt venni azzal, hogy a szimulációhoz szükséges modellt elkészítem.

Geometriai modell megalkotása, annak buktatói, illetve fontos részletei kerülnek ismertetésre, különös tekintettel azért, mert a modell minden tulajdonsága, paramétere egyszerűen módosítható, hogy a későbbi fejlesztések esetén is alkalmazható legyen. A modellt és a hozzá tartozó leírás pontos elkészítése azért is fontos, mert „mindenki” számára elérhetővé kívánjuk tenni Comsol Multiphysics szimulációs szoftver szerver alkalmazásán keresztül. A geometriai modell megalkotása után a valós fizikai paraméterek, peremfeltételek és egyszerűsítések, továbbá a háló generálás beállításaival és a hálózás során elkövethető hibákkal kívánom megismertetni az érdeklődőket.

Mivel mindig azt mondják, hogy „a puding próbája az evés”, ezért fontos az elmélet és a gyakorlat összevetése. A modellen számos szimulációt lefuttattam és az eredmények kiértékelését követően a valós eszközökön történő mérési eredmények kerültek összehasonlításra.

Az analitikus számítás és a szimulációs számítások közötti különbség közel sem olyan számottevő, mint a jelenleg induktivitások értékei közötti szórás. A szimulációval akkor fogjunk tudni a jövőben előállított eszközök paramétereit becsülni, ha a technológia már kiforrta magát és leválasztott réteg vastagságot kisebb bizonytalansággal tudjuk előállítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.