Hostolt IP alközponti infrastruktúra provisioning rendszerének átalakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt néhány évtizedben a távközlési szolgáltatók világszerte csupán olyan hagyományos PBX rendszereket használtak, melyek esetében a hang- és az adatkommunikációhoz külön hálózatra volt szükség. A forradalmi VoIP telefónia megjelenése óta azonban a nagyvállalatok áttértek a VoIP PBX rendszerekre, amelyek egyik óriási előnye az adat- és a hangátviteli hálózatok egyesítése. A VoIP telefonrendszerek esetében a felhasználók lehetőségei nem korlátozódnak az IP hálózaton történő híváskezdeményezésre és fogadására, hanem a magasabb minőség és rendelkezésre állás érdekében a már meglévő hagyományos telefonvonalak is használhatók.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt, mint kormányzati célú hírközlési szolgáltató vezetékes telefonszolgáltatást nyújt állami és önkormányzati intézményeknek, szervezeteknek. A NISZ által kiszolgált intézményekben az újonnan a hálózatba csatlakoztatott IP telefonkészülékek rendszerbe történő integrációja a hostolt IP alközponti infrastruktúra (IP Centrex) szerves részét képező provisioning rendszeren keresztül történik. Ez azt jelenti, hogy ezen készülékek a hálózatba történő illesztése csakis az IP Centrex rendszer beszállítójával együttműködve lehetséges. A NISZ ennek fényében önálló, saját fejlesztésű és üzemeltetésű provisioning rendszert épít ki.

Szakdolgozatomban a rendszer jelenlegi működésének feltérképezése után megvizsgáltam, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy különálló provisioning rendszer kiépítését illetően. Ezen lépések közé tartozott a Linux alapú szerverek felkonfigurálása, üzembe helyezése, illetve a korábban provisioning szerverként is üzemelő eszközökről a provisioning folyamatában részt vevő funkciók áthelyezése, leköltöztetése. A szakdolgozat lezárásaként megemlítem, hogy a NISZ rendszerében jelenleg üzemelő közel 12.000 telefon átterhelése az új provisioning szerverre az általam kidolgozott módszer segítségével valósul meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.