Hóvihar következtében kialakult VER üzemzavari helyreállítás tervszintű kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Több mint egy éve, 2013-ban a március 15-i hétvégén egy ciklon érte el Magyarország területét, melyben a mediterrán térségből érkező nedves légáramlat találkozott a sarki eredetű hideg levegővel. Ennek következtében már március 14-én délután elkezdődtek a hóviharok, előbb a nyugati, majd az északnyugati, végül a keleti területeken is, amit néhol 90 km/h erősségű szél is kísért. A tavasszal nem megszokott időjárási körülmények nyomán a csapadék ráfagyott a távvezetéki sodronyokra, ezzel sok helyen túlterhelve a tartószerkezeteket: számos távvezeték oszlop megsérült, kidőlt, valamint rengeteg oszlop csúcsa letört. Ez főképp az északkeleti régióban okozott problémát, ahol a hosszúhétvége során mintegy százezer ember maradt áram nélkül, tízezreknél majdnem egy hétig szünetelt a villamosenergia-ellátás.

A hóviharok károsították mind az átviteli, mind pedig az elosztó hálózatot, a leginkább érintett környéken, Északkelet-Magyarországon több mint 90 ezer ember villamosenergia-ellátását megszüntetve. Munkám során a régióban található Ibrány térségét vizsgáltam, ahol a 220 kV-os rendszeren hat egymás utáni tartóoszlop dőlt ki, amiből kettő egy mocsárban állt, e két oszlop pótlása jelentette helyreállítás során a legnagyobb problémát.

Dolgozatomban bemutatásra kerül az Amerikai Egyesült Államokban, 2011-ben hasonló körülmények között bekövetkezett üzemzavar, aminek nyomán körülbelül 3 millió ember maradt áram nélkül napokra. Vizsgálom továbbá, hogy mekkora terhelésre méretezték a szakaszon található oszlopokat, valamint a hóvihar következtében, a tartószerkezetekre ható terheléseket, bemutatom a helyreállításra született megoldási opciókat, és ismertetem a kiválasztott megoldás helytállóságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.