Hozzáférési jogosultságok kezelése kollaboratív modellezésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varró Dániel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban összetettebb tervezői folyamatok elengedhetetlen részét képezi a kollaboráció. Azonos modelleken való közös munka elképzelhetetlen megfelelő hozzáférési jogosultság kezelés nélkül. Ennek hatására minden résztvevő csak a szerepköre által meghatározott részegységekkel hajtat végre műveleteket. Ennek nem csak biztonsági szerepei lehetnek, hanem bizonyos szerepkör számára irreleváns rétegek absztrakciója is.

A hagyományos hozzáférési jogosultság kezelés fájlalapú, míg egy összetett modell esetén igény, hogy a jogosultságokat a modellekhez és azoknak tulajdonságaihoz lehessen kötni.

Dolgozatom célja a MONDO projekthez megvalósítani a hozzáférési jogosultságot kezelő modult, illetve a hozzá tartozó kliens oldali offline keretrendszert. A megvalósítás során felhasznált technológiák: EMF (Eclipse Modeling Framework) modellezési keretrendszer és EMF-IncQuery lekérdező nyelv a hozzáférési szabályok lekérdezéséhez. A MONDO projekt célja az összetett modellvezérelt tervező rendszerek számára megkönnyíteni a kollaborációt nagyméretű modellek esetén is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.