Hozzáférési pontok helyének változása nyilvános beltéri helymeghatározás során

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Nap mint nap emberek milliói szerte a világon használják a helyszín-alapú szolgáltatásokat. A legelterjedtebb pozicionáló rendszer a GPS, ami a Föld körül keringő műholdak alapján határozza meg a tartózkodási helyünket. A gombamód szaporodó gigantikus méretű plazákban és áruházakban még térképekkel sem egyszerű eligazodni. A műholdakra szükséges közvetlen rálátás miatt, a GPS nem alkalmas a beltéri pozicionálásra. Így érthető, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb szerephez jutott a beltéri navigáció, melyet a WiFi képes készülékek széleskörű elterjedése tett lehetővé.

Beltérben való pozicionáláshoz leggyakrabban a már elég nagy sűrűségben rendelkezésre álló internetes hozzáférési pontok felől mérhető térerősség értékeket használjuk. A koncepció komoly hiányossága, hogy továbbra sem áll rendelkezésünkre, a felhasználók mobiltelefonjaikba, táblagépeikbe is beépíthető technológia, amivel a beltéri helymeghatározás kellően pontos lehetne. A gyakorlatban a térerősség értékek ingadozóak térben, és változóak időben. A beltéri helymeghatározás nyilvános környezetben további egyedi követelményeket támaszt. A gyakorlati életben való egyik megvalósítása feltételezi a hozzáférési pontok helyének, lehetőség szerinti időben pontos ismeretét. Ebből a szempontból a legnagyobb kihívást a hozzáférési pontok helyének változása okozza. A megoldás nem egyszerű feladat, nélküle viszont az egész szolgáltatás pontatlanul működik.

Feladatom a kiugró mérési hibák alapján működő hozzáférési pontok helyének megváltozását észlelő és az új hely meghatározására alkalmas modul megtervezése, megvalósítása, és tesztelése volt. Diplomamunkám során megvizsgáltam a WiFi alapú helymeghatározási módszereket, valamint a gyakorlatban alkalmazott WiFi alapú beltéri helymeghatározási alkalmazásokat. Továbbá áttekintettem azokat a tényezőket, melyek a modell alapú helymeghatározás pontatlanságát okozzák. Rámutattam, hogy az egyes változások milyen javulásra irányuló akciókat követelhetnek meg. Valamint feltártam azokat a tényezőket, melyek a hozzáférési pontok helyének megváltozására vezethetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.