Humán írisz színét vizsgáló alkalmazás tervezése, implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ember a környezetében először többnyire a külső tulajdonságokra figyel fel, ezt jegyzi meg. Ha megkérünk valakit, hogy jellemezzen egy másik embert, többnyire először a hajszín, szemszín esetleg a bőrszín hangzik el. Ezeket a tulajdonságokat döntően a pigmentáció mértéke határozza meg.

A molekuláris biológiai módszerek fejlődésével a DNS minta alapján becsülhető a pigment termelés, így bizonyos határokon belül meghatározhatjuk az alany haj-, szem- és bőrszínét. A haj, illetve a bőr színét az életkor és más külső hatások jelentősen befolyásolják. A szemszín ugyan az életkor előrehaladtával enyhén fakul, azonban alig befolyásolják külső tényezők, mivel döntően a melanin termelését és lebomlását befolyásoló gének határozzák meg.

Az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetekhez tartozó Budapesti Orvosszakértői Intézet (ISZKI BOI) DNS Laboratóriuma projektjének célja, hogy valamely személynek egy bűncselekmény helyszínén hátrahagyott biológiai anyagmaradványaiból kinyert DNS mintából meghatározható legyen az illető (pl. az elkövető) szemének színe. A kezdeti adatbázis kialakításához – amely alapján később becsülhető adott DNS minta alapján az alany szemének színe – szükségessé válik DNS minták gyűjtése és feldolgozása, valamint az alanyok szeméről készült fényképek kiértékelése. A feladat végrehajtásához olyan informatikai alkalmazást szükséges megalkotni, amely aktívan támogatja a minták gyűjtését, továbbá megkönnyíti a felvételek készítését, rendszerezését, és feldolgozását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.