Húrok waveguide alapú modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Húrok waveguide alapú modellezése

A zenei hangok keltése az emberek egy alapvető törekvése már rég óta. A hangkeltés elterjedt módja a húros hangszerek megszólaltatása.

A húros hangszerek hangjának egyik leglényegesebb meghatározói a húr anyagi jellemzői, illetve a gerjesztés módja (ütés, pengetés, vonóval való megszólaltatás). Ezen paraméterek alapján különböző hangok eléréséhez különböző húrokra van szükségünk.

Már régen felmerült a minél többféle hang egy hangszeren való megszólaltatására való igény, több húr együtteséből álló hangszerek keletkeztek (gitár, zongora), azonban a fizikai méretek korlátokat határoztak meg.

Megoldásként a hangszintézis merült fel: állítsuk elő a hangot a valódi rezgő rendszer jelenléte nélkül.

A jelalapú hangszintézisek mellett (melyek a megszólaló hangot próbálják visszaadni) egyre elterjedtebbek a fizikai alapú hangszintézisek. Ezek lényege, hogy magát a hangkeltés módját modellezzük a rezgés fizikai paraméterei és a megszólaló hang közötti egyértelmű kapcsolat alapján.

Az egyik legelterjedtebb fizikai alapú szintézis húrok modellezésére az ún. waveguide módszerrel valósul meg.

Dolgozatomban az ütéssel gerjesztett húrrezgés ennek a modellnek az alkalmazásával való megvalósítását írom le, amivel például zongorahúrok hangját lehet modellezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.