ICT (in-circuit test) tűk élettartambeli vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Robert Borsch Kft. hatvani gyárában készülő automataváltó vezérlőegységek gyártásának végső fázisa egy BurnIn-nek nevezett előöregítő teszt. A vizsgálat elvégzéséhez a vezérlőt egy fészeknek nevezett környezetbe helyezik, ahol olyan hő és áramterhelés éri, ami a későbbi élettartam alatt várható. A teszthez szükséges elektromos kontaktust a fészekben található rugós ICT tűk más néven pinek biztosítják. A vezérlők rendszeres cseréje a hő és áramterhelésen felül mechanikailag is igénybe veszi a pineket, ezért azok ellenállása feltehetőleg jelentősen nő, ami a BurnIn teszt eredményét befolyásolhatja. Hogy elkerüljék a hibás teszteredményeket, a rossz állapotú tűket cserélni kell a karbantartás során.

A karbantartási nehézségek oka a pinek állapotának meghatározásához szükséges ellenőrző mérések és cserélési irányelvek hiánya. Mivel a tűk élettartamának végét csak a hibás BurnIn teszteredmények sora jelzi, ezért ez komoly költséget okoz a gyártásban. A munkám célja az volt, hogy megteremtsem azt az információbázist, ami segíthet ezeknek a költségeknek csökkentésében.

Dolgozatomban bemutatom a Robert Bosch Kft. által Hatvanban használt BurnIn eljárását, illetve a tesztkörnyezet gyenge pontjait képző Ingun ICT tűket. Ismertetem a három különböző terhelés típust, illetve az új és a használt tűk méréseinek eredményeit. A hő és az áram hatásának vizsgálatához nagy mennyiségű minta állt rendelkezésre, de a tűk megbízhatóságának változását mechanikai kopás során saját készítésű eszközzel kellett vizsgáljam. A dolgozatban részletesen ismertetésre kerül ennek az eszköznek a mechanikai és elektronikai tervezési folyamata, továbbá berendezést működtető szoftver is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.