IEEE 802.11b/g/n Mesh alapú internet-szolgáltató rendszer megtervezése és prototípus kivitelezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban széleskörűen elterjedtek az IEEE 802.11 szabványok által definiált vezetéknélküli helyi hálózatok. Szinte minden okostelefon, táblagép, hordozható számítógép rendelkezik olyan rádiós egységgel, amelyik lehetővé teszi a kapcsolódást ezen hálózatokhoz. A szükséges hardver manapság olcsón, tömegtermelésben előállított, a használathoz szükséges frekvenciák a nyilvánosság számára törvényileg hozzáférhetőek (ISM frekvenciasávok), a hálózatot kiszolgáló eszközök (mint pl. access pointok, repeaterek, antennák, erősítők) széles választéka elérhető a kereskedelmi forgalomban. A szabvány kiforrott, a ráépülő hálózati technológiák és szolgáltatások megbízhatóan és költséghatékonyan üzemeltethetőek.

A szakdolgozatom célja egy olyan rendszer megvalósítása, amely segítségével egyszerűen lehetséges egy már meglévő Internet szolgáltatást egy vezetéknélküli, dinamikusan bővíthető Mesh alapú hálózaton továbbítani a szolgáltatásra előfizető kliensek számára.

Szakdolgozatomban áttekintem a vezetéknélküli hálózatok jellegzetességeit, hátrányait, alkalmazásuk lehetőségeit Mesh környezetben. Hardver és szoftver oldalról bemutatok egy több nodeból álló, egyszerűen és dinamikusan bővíthető hálózatot, valamint az adminisztrációját lehetővé tévő felületet, végül mérésekkel ellenőrzöm a hálózat helyes működését.

A megtervezett rendszer egyszerűen, költséghatékonyan használható az Internet-elérés vezetéknélküli megosztására társasházakban, irodaépületekben, egyéb nagyobb felhasználói létszámot magában foglaló területeken (pl. rendezvényeken).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.