IMS alkalmazás teljesítmény tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Adamis Gusztáv
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a különböző alkalmazások, szolgáltatások és eszközök tesztelése. Ez alól természetesen a távközlési rendszerek sem képeznek kivételt. Az egyes hálózati eszközök és protokollok implementációjának tesztelése egyaránt lényeges. A tesztelésre alkalmazható a TTCN-3 (Testing and Test Control Notation Version 3) nyelv.

A TTCN-3 nyelv használatával komplex tesztrendszerek alakíthatóak ki, melyek segítségével az egyes eszközök és protokollok működése és viselkedése is tesztelhető. A tesztelt rendszerek funkcionális tesztelése mellett fontos, hogy a gyártó megbizonyosodjon arról is, hogy a termék a nagyszámú felhasználói igénybevételt is ki tudjon szolgálni és a szolgáltatás ekkor is megfelelően működjön.

A dolgozatomban az Ericsson-os fejlesztésű TitanSim terhelés tesztelő eszköz funkcionalitását vizsgálom. Fő cél egy olyan megvalósítás kialakítása, amely nem csak az IMS hálózat AKA (Authentication and Key Agreement) funkciójának tesztelésre alkalmazható, hanem bármely más hálózati elem IPsec alapú, titkosítási és hitelesítési eljárásainak tesztelésére is alkalmas legyen. Ehhez megvizsgálom a dolgozat előtti kialakítást és a felmerülő igényeket, majd több alternatívát vázolva felmérem az arhictekturális fejlesztések lehetőségeit.

A megfelelő architektúra kialakítása után egy másik IMS szolgáltatást is megvizsgálok, amely az IMS Presence szolgáltatása. Ehhez vázolok egy megvalósítást, amellyel a funkció tesztelése megoldható, majd ennek használatával vizsgálom az IPsec/AKA-s implementáció működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.