IMS média alkalmazás bővítése nyílt forráskódú felhő alapú megosztott tárolási megoldással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A telekommunikációs iparban az elmúlt pár évben kezdődött meg egy szemléletváltás. A célhardveres megoldások mellett egyre nagyobb területet hódítanak a felhőalkalmazásokkal megvalósított funkciók. Az Ericssonnál 2014-ben kezdődött a kutatás azon megoldások felderítésére, amelyekkel a létező telekommunikációs funkciók a felhőben is alkalmazhatóvá válnak. Mára már elkészültek az első működő felhő applikációk, de funkcionalitásban még nem teljes párjai az elődjeiknek.

A diplomafeladat célja, hogy felhő alapú tárolási megoldást kínáljon az Ericsson által, az IP Multimedia Subsystem (IMS) média rendszerének megoldására fejlesztett felhőalkalmazás számára. A dokumentum első része bemutatja a felhő alapú számítástechnikát és kifejti, hogy miért is hasznos a telekommunikációs hálózatok felhőbe helyezése. Ezek után az IMS felépítése kerül bemutatásra, annak alrészeivel, valamint kiderül, hogyan illeszkedik a hálózatba a vizsgált Ericssonos felhőalkalmazás. Az alkalmazás logokat és konfigurációs fájlokat szeretne tárolni. Ennek tudatában a diploma kiválasztja a megfelelő felhőalapú tárolási megoldást.

Az OpenStack egy felhő megvalósítására használt szoftvercsomag. A leírásban bemutatom ennek főbb részeit, különös hangsúlyt fektetve a blokk tároló megoldásra, a Cinderre. A dokumentum több olyan módot is mutat ami alkalmas olyan személyre szabott OpenStack környezet készítésére, ami tartalmazza a multi attachment kiegészítést. Az új funkció használatához bemutatkozik a klaszter fájlrendszer, valamint kiderülnek ennek követelményei.

Az Ericsson BitBake build rendszert használ, amivel az applikációt egy Linuxba fordítja bele. Miután a klaszter fájlrendszer is beépül az operációs rendszerbe, abból virtuális gépek kreálhatók és tesztelni lehet a multi attach funkciót. A Cinder kiegészítésének kiértékelése után, egy alternatív tárolási megoldás van bemutatva.

A dokumentum végén levonom a következtetéseket, és kifejtem az alternatív megoldás hiányosságait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.