IMS média alkalmazás teljesítménymérése generikus cloud hardveren

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az Ericsson Magyarország Kft. és a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének köszönhetően részt vehettem egy már a piacon szereplő IMS termékkel kapcsolatos kutatási tevékenységbe. A kutatás célja a termék minőségének javítása volt.

Fontosnak találtuk, hogy a telekommunikációban ismert magas megbízhatósági követelményekből adódó kiváló szoftveres minőséget szem előtt tartva pontos információkat kapjunk az applikációról működés közben. Ehhez a szoftveres profilalkotással kapcsolatos fogalmak és eszközök megismerésére volt szükség.

Kiválasztásra került a legjobb módszer, mellyel a termék CPU igényeivel kapcsolatos adatokat a legkisebb mérési hibával felmérhetjük. Megfelelő tesztelési módszereket alkalmazva előállt a termék erőforrás igényeit tartalmazó kimenet, melynek kielemzése után optimalizációs ötleteket javasoltam.

A diplomamunkámban a programjaink futása során jelentkező hardveres szűk keresztmetszeteket mutatom be, majd az ezek vizsgálatára alkalmas profilozó eszközökről is szót ejtek. Ismertetem a vizsgált szoftver teszteléséhez milyen jellegű tesztek írására volt szükség, a tesztkörnyezeteket, valamint bemutatom a mérések során alkalmazott módszertanokat. Az így kapott eredmények analizálása után hatékony minőség javító ötleteket adok a termék teljesítményéhez kapcsolódóan. Ezek után összegzem a kutatás során tapasztalt észrevételeimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.