IMU alapú modul tervezése és építése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre több elektronikus eszköz használ inerciális mérőegységeket.

Már régóta nem csak a laboratóriumokban lehet velük találkozni, hiszen az okostelefonok hatalmas térnyerésével szinte mindenkinek a zsebében lapul egy ilyen szerkezet.

Ennek segítségével képesek telefonjaink érzékelni, hogy éppen milyen irányba forgatjuk a kijelzőt és ezen információ alapján automatikusan teljes képernyőssé tudják tenni például a videólejátszó-alkalmazást.

A navigációs szoftverek gyakran használják őket az északi irány meghatározására, így a kijelzőn látott térkép mindig megfelelően lesz betájolva.

Igen gyakran különböző szerkezetek egyensúlyozására is alkalmazzák őket, quadrokopterek és önegyensúlyozó járművek elengedhetetlen építőeleme.

Az elektronikai szórakoztatóiparban a mozgással vezérelhető játékkonozolok egy része segítségükkel érzékeli a játékosok mozdulatait.

Feladatom egy általános felhasználású, inerciális mérőegységet tartalmazó vezeték nélküli modul tervezése, amely többféle érzékelő kezelésére is alkalmas.

Az ezekből kinyert adatokat egy, a dolgozat keretein belül készített alkalamzás segítségével lehet feldolgozni és megjeleníteni.

Mivel a szerkezet felhaszálása nagyon széleskörűen felhasználható, kiemelten fontos, hogy beállítása könnyű legyen.

Szakdolgozatomban az inerciális mérőegységekről és a mozgást leíró adatok feldogozásáról szóló bevezető után a vezeték nélküli modul hardveres, majd szoftveres részének tervezését fejtem ki.

Végül a dolgozatot az utófeldolgozó szoftver ismertetésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.