IO-Link RS232 átalakító fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság már az olcsó szenzorokban és beavatkozókban is, az egyre komplexebb alkalmazások igényeinek megfelelve, beágyazott mikrokontrollerek találhatók. Ez lehetőséget nyújt ezen eszközök diagnosztikájára és konfigurációjára, ami támogatja a növekvő követelményeket. Ebből fakadóan az IO-Link kommunikáció egyre jelentősebb területeket hódít meg az ipari automatizálás területén. Segítségével egyszerűvé válik a különböző intelligens eszközök paramétereinek beállítása ill. a működés során fellépő hibák detektálása.

Az IO-Link - RS232 konverter kifejlesztésével az IO-Link kommunikációs rendszerbe olyan eszközöket integrálhatunk, amik eredetileg nem rendelkeznek IO-Link interfésszel. A konverter létrehozásának az elsődleges célja, hogy elősegítse az IO-Link kommunikáció használatának további terjedését az iparban az automatizálás területein.

Jelen feladat célja, egy IO-Link slave eszköz kifejlesztése, amely lehetővé teszi az RS232-es interfésszel rendelkező eszközök (vonalkód olvasók, nyomtatók, RF-ID eszközök stb.) IO-Link rendszerbe történő integrálását. A konverternek számos beállítási lehetőséget kell, hogy tartalmazzon, hiszen alkalmas kell, legyen a változatos RS232-es eszközök zömének lekezelésére. Ilyen paraméterek az RS232-es átviteli sebesség, stop bitek száma, paritások, stb. Kihívást jelentő feladat a tipikusan ciklikus adatátvitelt használó IO-Link kommunikáció, és az eseményvezérelt RS-232-es protokoll közötti zökkenőmentes átjáró funkció implementálása.

A diplomaterv feladatomat a Balluff Elektronika Kft-nél végzem. A BNI (Balluff network interface) nevű részleg, ahol dolgozom, kifejezetten az IO-Link kommunikációs eszközök fejlesztése a szakterülete.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.