IP Fast ReRoute hatékonysága a hálózati topológia függvényében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tapolcai János
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modern hálózatokra egyre nagyobb terhet raknak rá a folyamatosan bővülő szolgáltatások, valamint a hozzájuk kötődő elvárások. A bővülő QoS (Quality of Service) paraméterek között manapság már sok időtől függő változó is megtalálható, mint a késleltetés, jitter vagy akár az átviteli sebesség minimumkorlátai. Ez viszont szemben áll azzal, hogy az egyre nagyobb hálózatokban egyre jobban meg kell felelni a megbízhatósági követelményeknek.

A szakdolgozatban a hagyományos, általában proaktív routing technológiákkal és egyes reaktív IPFRR (IP Fast ReRoute) megoldásokkal ismertetjük meg az olvasót, majd az IPFRR alapelveire támaszkodva egy olyan „Protection Routing” algoritmust ismertetünk, ami gyors reakció képességet mutat, valamint képes megfelelő védelmet biztosítani egyszeres linkhiba védelmére.

Az első fejezetben rövid gráfelméleti alapokról és kommunikációs hálózatok modellezéséről lesz szó. A második fejezet az útvonalválasztás alapjairól, általános szabályairól, és a különböző útvonalválasztási módszerek kategorizálásáról szól. A második fejezetre alapozva bemutatjuk az OSPF (Open Shortest Path First) elvezetési protokollt. A negyedik fejezet bemutatja az IPFRR Loop Free Alternates és az IPFRR O2 reaktív védelmi módszereket.

A negyedik fejezet alapelvein elindulva az ötödik fejezetben az algoritmus tervezésének a menetét, az algoritmussal szembe támasztott követelményeket, pszeudo kódját, valamint a hozzá tartozó magyarázatot olvashatjuk. Az algoritmus fő célja, hogy tisztán elméleti úton haladva IPFRR LFA megértését segítse. Ebben a fejezetben megismerkedünk a várt eredményekkel, kifejtjük a problémás helyzeteket, amiket a hatodik fejezetben leírt implementáció során sok képpel, magyarázattal és elemzésekkel szemléltetünk. Ezen kívül a hatodik fejezetben megismerkedhetünk a tesztprogram környezetével, a C++ alapú, folyamatosan fejlődő magyar projekttel, a LEMON-nal (Library for Efficient Modeling and Optimization in Networks). A dolgozat végén pedig a kapott eredményeink alapján levonjuk a konklúziót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.