IPv4/IPv6 átállási módszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Pár évtizeddel ezelőtt, IPv4 protokoll tervezésekor még nem gondolták, hogy a 32 bites címtér kimerül, legalábbis arra nem számítottak, hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik. A rohamosan fejlődő és egyre jobban elterjedő elektronikai újítások (notebookok, okostelefonok, táblagépek, stb.) miatt az Internet felhasználók száma exponenciálisan növekszik. A kiosztható címek elfogyása mellett számos egyéb probléma is felmerült a protokollal kapcsolatban (pl.: útválasztó táblák növekedése, bonyolult fejléc, biztonság, stb.).

Ezen hiányosságok miatt kezdték fejleszteni az IP protokoll 6-os verzióját. Az IPv6 128 bites címeket használ, így a felhasználható címtartomány jelentősen megnövekedett, viszont az IPv6 fejlécének egyszerűsítése az útválasztók hatékonyságát növelte. A protokoll nagyobb biztonságot nyújt (pl.: IP szintű hitelesítés és titkosítás), mint elődje.

Az IPv6-ra való áttérés bonyolult folyamat, nem egyik pillanatról a másikra fog történni, hiszen egy évtizedek óta működő rendszert kell felváltani egy új rendszerrel, melynek világméretű használatáról még nem rendelkezünk elég tapasztalattal. Emiatt a két protokoll átmenetileg párhuzamosan fog működni. Az átállás megkönnyítését különböző módszerek teszik lehetővé. Ezen mechanizmusoknak megvannak a maguk előnyei, illetve hátrányai.

Szakdolgozatomban áttekintem a nyilvánosan elérhető, ingyenes IPv4-IPv6 átállás támogató módszerek alkalmazási lehetőségeit. Ezeket a technikákat egy teszthálózaton valós környezetben tanulmányozom. Megvizsgálom, hogy a jelenleg IPv4-et használók miként térhetnek át IPv6-ra. Az átállási technikákhoz méréseket dolgozok ki, melyek eredményein elemzést végzek. A dolgozat végén összefoglalom az eredményeket és tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.