IPv6 infrastruktúra kialakítása campus hálózaton

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Cinkler Tibor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet Protocol version 6 (IPv6) egy OSI 3. rétegbeli protokoll, melyet az IPv4 leváltására terveztek. Bevezetését a 32 bites címtartomány kimerülése miatt nem célszerű tovább halogatni.

Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a Schönherz Zoltán Kollégium meglévő hálózati infrastruktúrájába hogyan lehet és célszerű integrálni az IPv6-ot, hogy az a lehető legkisebb mértékben bonyolítsa a hálózat fenntartását.

A protokoll és a kollégium hálózatának megismerése után létrehoztam egy kisebb, virtualizált hálózatot, mely alkalmas volt arra, hogy a valódi működését L3 szinten tudjam modellezni, és megtervezhessem a megoldást. Ebben kidolgoztam a DHCPv6, a DNS, a VPN, valamint a forgalommérés megoldására egy olyan konfigurációt, mely a kiválóan illeszthető a meglévő rendszereinkhez.

Amint elértem a kívánt eredményt, készítettem egy tervet az éles hálózatban történő kivitelezéshez, azon területeket is figyelembe véve, melyeknek vizsgálatára a virtualizált környezetben nem volt lehetőségem.

Az eredményeim vizsgálata után kijelöltem néhány vonalat, amin a hosszútávú fejlődés érdekében érdemes lehet elindulni, és technológiailag is érdekesnek találom őket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.