IPv6 protokoll-verem implementálása 6LoWPAN támogatásával a Wiselib könyvtárhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A vezeték nélküli szenzorhálózatok napjainkban kezdenek elterjedni a világon, a közeljövőben azonban ez a terjedés jelentősen fel fog gyorsulni. A cél, hogy könnyen lehessen olcsó eszközökből elosztott hálózatokat építeni. Szintén elvárás lesz hamarosan, hogy minden eleketronikai eszköz képes legyen kapcsolódni az Internethez. Ennek érdekében a szenzorhálózatok tagjait fel kell készíteni az Interneten használt szabványos kommunikációra, valamint megcímezhetővé kell tenni a világ bármely pontjáról.

A szakdolgozat célja egy teljes IPv6 protokoll-verem megvalósítása a Wiselib szenzorhálózati keretrendszerben. A Wiselib egy operációs rendszer- és eszközfüggetlen algoritmus gyűjtemény vezetéknélküli szenzorhálózatok számára.

A megvalósított IPv6 protokol-verem képes UDP és ICMPv6 üzenetek küldésére, támogat különböző címzési módokat, valamint az IPv6 ,,Neighbor Discovery" protokoljának optimalizált verzióját is tartalmazza. Egy igen jelentős része továbbá a 6LoWPAN támogatása. Ez egy fejléc tömörítő és csomag tördelő eljárás, ami azért szükséges, mert ezeken az eszközökön a rádió csak rövid csomaghosszakat támogat.

A megvalósított IPv6 protokoll-verem felveszi a versenyt sebességben más - erre a célra az egyes operációs rendszerekhez készített - megoldásokkal, képes továbbá UDP és ICMPv6 üzenetekkel kommunikálni ezekkel a rendszerekkel is.

A szakdolgozat nyelve angol, mivel a megvalósított protokoll-verem a nemzetközi Wiselib projekt része, és így a fejlesztők a jövőben dokumentációként felhasználhatják a munkájuk során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.