I/Q-modulátor tervezése DRM-rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Jelenleg a középhullámú sávok elnyomó többségben analóg mono adásokat sugároznak, melyek általában (országon belül) elérhetőek FM műsorként is jobb minőségben. Egy új, az analóg AM-műsorszóró sávok hatékonyabb kihasználására szánt rendszer a DRM30, amely hangminőségi javításokon túl a használt OFDM moduláció révén képes a többutas terjedés hatásait is ellensúlyozni bizonyos feltételek mellett.

A DRM jel előállítására tökéletesen alkalmas akár egy hétköznapi személyi számítógép is. Ha a generátorunknak IQ kimenete van, akkor a kapott jeleket kvadratúrában eltolva kell a vivőre felmodulálni.

Szakdolgozatként megterveztünk és megépítettünk egy IQ modulátort, majd folyamatos javítások közepedte elértük a kívánt jelminőséget. Végül, egyvivős kísérleti méréseket követően a modulátor működését DRM30 rendszerben is teszteltük. A dolgozatban kitértünk továbbá a kvadratúra moduláció esetleges hibáira, az OFDM működésére, valamint a DRM rendszer felépítésére is, illetve a mért eredmények alapján fejlesztési javaslatokat tettünk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.