ISA-S88 alapú, szakaszos technológiák irányítását támogató Batch Manager rendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ezen diplomaterv témája a szakaszos technológiák irányításának megismerése, valamint egy ehhez kapcsolódó Batch Manager szoftver megtervezése és fejlesztése. A szakaszos irányítás legfőbb célja, olyan gyártókörnyezet létesítése a felhasználó számára, mely rugalmas, paraméterezhető, s ezzel megkönnyíti a különböző termékek gyártása közötti váltást, illetve lehetőséget ad a gyártások gyors és egyszerű optimalizálására.

Bár a piac erre nem egy, kész megoldást tud nyújtani, azonban ezek nagy része DCS alapú rendszer. A DCS rendszerek kiépítése igen költséges, így kisebb gyártóegységeknél nem gazdaságos a beüzemelésük. Emellett bár igen jól konfigurálható rendszerekről beszélhetünk, egyedi igények kiszolgálására nem alkalmasak, mert fejlesztési költségük szintén igen magas.

A cél egy olyan Batch Manager szoftver elkészítése, mely biztosítja a szakaszos irányítás előnyeit, azonban az eszközök vezérlését PLC használatával lehet megvalósítani. Ezzel egy könnyebben elérhető, költséghatékony és testre szabható megoldás adódik.

A Batch Manager feladata, olyan alap építőkockák biztosítása, melyekből a felhasználó egyszerűen saját maga tud gyártásokat leprogramozni, majd ezeket lefuttatni. A futtatás során a gyártással kapcsolatos eseményeket rögzíteni kell, hogy később ezekből jelentést készíthessünk a gyártás menetéről.

A szakaszos technológiák irányítását az ANSI/ISA-S88.01 szabvány és ennek magyar változata az MSZ-EN-61512 szabvány definiálja. A szoftver működését tekintve ezen előírások voltak a meghatározóak. Emellett, az alapvetően gyógyszergyári felhasználás miatt, további megkötés volt a 21 CFR Part 11, illetve GAMP 5 előírásoknak való megfelelés, melyek a felhasználó kezelést és az elektronikus rekordok kezelését szabályozzák.

A két éves fejlesztési munkát követően, a CS-BATCH Batch Manager szoftver mára egy gyógyszergyár két gyártóüzemében is beüzemelésre került.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.