IT rendszerek megbízhatósági vizsgálata hibaterjedési modellek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjaink komplex informatikai infrastruktúrái egyre nagyobb kihívás elé állítják az őket felügyelő, ellenőrző, karbantartó mérnököket. Mindeközben a rendszerek megbízhatóságával, rendelkezésre állásával kapcsolatos igények nőnek, tovább bonyolítva a feladatot.

Munkám során komplex IT infrastruktúrák megbízhatósági modellezésével foglalkoztam, amely során a célom ezen komplex rendszerek modell alapú vizsgálatának támogatása volt.

A diplomamunkámban bemutatok olyan eszközöket, amelyek segítségével egy komplex IT infrastruktúra felderíthető, az infrastruktúra modellje megalkotható, továbbá analízisnek alávethető. Elsősorban akadémiai eszközöket vizsgáltam ingyenességük miatt.

A vizsgálatok automatizálása érdekében elkészítettem egy alkalmazást, amely támogatja a vizsgált rendszer köztes modelljének sztochasztikus Petri-hálóvá történő konvertálását, amelyet a szabványos PNML formátumba tud elmenteni. Az így kinyert Petri-háló modellen az analízis eszközök segítségével elvégezhetjük a megbízhatósági vizsgálatokat.

A dolgozatom végén kisebb modellek segítségével szemléltetem a kidolgozott modellezési konvenciók használatát, működésüket. Ugyanezeken a kis modelleken bemutatom az SLA követelmények modellezésének és vizsgálatának lehetőségeit, mérésekkel szemléltetem a megközelítés működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.