Időérzékeny elosztott rendszerek monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elosztott, biztonságkritikus rendszerekben a komponensek egyenkénti monitorozása épp annyira fontos teendő, mint a rendszer teljes egészében való nyomon követése. A 2014-ben társszerzőkkel írt TDK során elkészült demonstrációs eszközünk épp ilyen rendszerek demózására készült, így a monitorozásra szükség van ebben a rendszerben is.

Az elosztott rendszereknek a nyomonkövethetőségének az alapja a rendszert alkotó komponenseknek önálló módon való követhetősége, valamint a rendszerben található órák szinkronizálása. Az utóbbi problémára már számos protokoll kidolgozásra került, amelyek használatával különböző nagyságrendű pontosság érhető el. A komponensek működésének nyomonkövethetőségének javítására a modell alapú szoftverfejlesztés paradigmája használható.

Dolgozatomban kifejtem a modell alapú fejlesztést általánosan, leírom a paradigma használatából származó előnyöket valamint a választott Yakindu keretrendszert is. Későbbi fejezetben bemutatom a ma használt, időszinkronizálást megvalósító lehetőségeket, leírom, hogy milyen környezetben használhatóak és miért, valamint megindoklom, hogy miért a PTP protokoll használatát választottam a célra. Ezen elvek mentén egy demonstrátor rendszert is elkészítettem, amit szintén részletesen ismertetek.

A szakdolgozat során elkészült alkalmazásokkal mérési eredményeket rögzítettem a rendszerben történő eseményekről, illetve ezek elemezése alapján megállapítható, hogy az általam kidolgozott megoldás az egyes komponensek állapotait helyesen nyomon követi, de más metrikák mérésének lehetősége további fejlesztéseket kíván.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.