Időseket segítő navigációs szolgáltatás kliens oldali részének megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző okostelefonok, amelyek számtalan funkcióval rendelkeznek, közülük is a leginkább közkedveltek az Android operációs rendszert futtató készülékek. Ezeket alacsony áruk, de legfőképpen könnyű kezelhetőségük miatt választják a felhasználók, akik között már jelen vannak az idősebb korúak is. Nekik ellenben lehetnek olyan speciális igényeik, amelyekre ha nem készítjük fel az alkalmazásokat, akkor azok használata nehézkessé válhat a számukra. A navigációs szoftverek közül például nem mindegyik képes tömegközlekedési útvonalat tervezni, illetve a személyre szabott útvonaltervezés sem jellemző rájuk. Ezen okok miatt szükség van olyan szoftverekre, illetve rendszerekre, amelyek kielégítik az idősebb korú felhasználók igényeit is.

Diplomatervem célja egy ilyen időseket segítő navigációs alkalmazás kliens oldali részének megtervezése, megvalósítása és tesztelése volt. Munkám során a szakirodalom tanulmányozásának segítségével megismerkedtem az időseknek készítendő szoftverek követelményeivel. Feltérképeztem a navigációs alkalmazások alapvető funkcióit és megvizsgáltam három, nyílt forráskódú Android-os alkalmazást is. Ezek közül az egyiket, az OsmAnd-ot választottam ki az időseket segítő navigációs alkalmazás megvalósítására.

Ezt követően megterveztem az alkalmazás architektúráját, külön figyelmet szentelve a felhasználói felületére és kialakítottam a szerver oldallal való kommunikációt. Utána elvégeztem az OsmAnd átalakítását a megalkotott tervek alapján és implementáltam az egyes funkciókat. Végül teszteltem az elkészült alkalmazást, első sorban saját magam által elvégzett tesztekkel. Ugyanakkor megkértem két idősebb kollégát is, hogy végezzenek teszteket annak érdekében, hogy a célközönség körében is tesztelve legyen az alkalmazás. Az általuk leírt értékelés alapján módosítottam a szoftveren, hogy jobban megfeleljen az idősek igényeinek.

Diplomatervemet az elvégzett feladatok és tapasztalatok összefoglalásával, illetve a szoftver továbbfejlesztési lehetőségeinek ismertetésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.