Idősorbányászat egyes módszereit demonstráló munkaállomás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dobrowiecki Tadeusz Pawel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatomban idősorok anomáliáinak keresésére alkalmas algoritmusnak és annak optimalizált változatának, a HOT SAX-nak az elméleti és gyakorlati működését mutatom be. A szóban forgó algoritmusok alkalmasak modell nélküli idősorok bányászatára, és így jól használhatóak a feladatban megfogalmazott esetben is, ami valamilyen módon korlátozott emberek napi rutinjából származó jelek kiértékelése.

A szakdolgozatban először ismertetem az algoritmusok elméleti működését, és a működés megértéséhez fontos egyéb tudnivalókat. Ez magába foglalja az idősorok részletezését, illetve a SAX reprezentáció bemutatását is, ami az idősorok egy olyan alakra való átalakítását jelenti, amivel később a fentebb említett HOT SAX algoritmus könnyen és gyorsan tud dolgozni. Ezek után leírom a két algoritmus működésének elvét és a köztük lévő különbségeket, amivel az elméleti rész véget is ér.

A szakdolgozat második fele az eddig elméletben részletezett algoritmusok gyakorlati megvalósításáról szól, illetve a megvalósítás teszteléséről. Ez tulajdonképpen az implementáció lépéseinek leírását takarja, illetve a fontosabb tervezői döntések ismertetését és indoklását. Az implementáció kifejtése után a szakdolgozat az elkészített program tesztelésével fejeződik be, ahol bemutatom, hogy az helyesen működik, illetve a két algoritmus közötti különbségeket is az megmutatom az elvégzett tesztek segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.