Idősorok elemzése az IBM SPSS Statistics programrendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ketskeméty László
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

Életünket átszövik az időben lejátszódó véletlen folyamatok, melyek modellezésével több évtizede a sztochasztikus folyamatok elmélete foglalkozik. Az élet számos területén felfedezték, hogy ezen folyamatok megfigyelése rengeteg hasznos információval szolgálhat mind az irányításban mind az előrejelzésben való munkához.

Az idősorok felhasználhatóak többek közt a meteorológiában, ahol jó szolgálatot tesznek az időjárás előrejelzésében, valamint a közgazdasági elemzések terén, mivel a napi tőzsdeindexek, az éves GDP, az ipari kibocsájtás, és a pénzügyi árfolyamok is egyöntetűen idősorokkal jellemezhetők. Felhasználhatóak az egészségügyi és mezőgazdasági elemzésekben, a pszichológiában. Segítségükkel előre megbecsülhető a várható búzatermelés, a járványok kialakulásának kockázata. Az idősorok hasznosak az orvosi műszerek által szolgált adatok, például EKG, PET kiértékelésében, vagy az irányítási folyamatok automatizálásában is.

Idősorok adatainak feldolgozásához manapság már nagyszerű számítógépes programok állnak rendelkezésre. Ilyen programok a BMDP, GRETL, SAS, valamint az IBM SPSS Statistics Forecasting modulja. Diplomatervemben ez utóbbi program lehetőségeit mutatom be valós pénzügyi folyamatok vizsgálatával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.