Időzítés és szinkronizálási módszerek vizsgálata LTE Small cellák és Femtocellák esetében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jakó Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Diplomamunkám célja főként több rétegű kis cellás/femtocellás rendszerekben használható szinkronizációs módszerek bemutatása, figyelembe véve az 5G hálózatok által támasztott követelményeket. Ezen belül egy rádiós interfész alapú megoldás bemutatása, mely olyan helyzetekben alkalmazható, ahol a GPS-alapú és vezetékes szinkronizációs módszerek nyújtotta lehetőségek valamilyen okból nem elégségesek.

Az 1. fejezetben rövid áttekintést adok az LTE rendszer felépítéséről, mely elengedhetetlen a szinkronizációs módszerek leírásánál. A hangsúly főként az LTE előnyeire és FDD keret felépítésére tevődik.

A 2. fejezet elején rövid ismertetőt nyújtok a szinkronizálás területén fontos definíciókról és követelményekről. A későbbiekben több olyan szinkronizálási metódust bemutatok, melyek alkalmazhatóak 5G-s, femtocellás hálózatok esetében. Külön bemutatásra kerül a RIBS (Radio-Interface Based Synchronization) megoldás.

A 3. fejezetben az általam összeállított Matlab alapú szimulációs környezet bemutatása következik, mely a diploma további részében végzett vizsgálatok alapjául szolgált.

A 4. fejezetben a RIBS-alapú szinkronizáció SIR, időzítési- és frekvencia hiba vizsgálatát mutatom be. Megvizsgálom szabad terjedési modell mellett különböző fading jelenségek esetén az előbb említett minőségi jellemzők alakulását.

Az 5. fejezetben összefoglalom a kapott eredményeket és következtetéseket vonok le ezek alapján a RIBS szinkronizációról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.