Immerziós ezüst bevonat tulajdonságainak vizsgálata az előállítása során használt elektrolit élettartamának függvényében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gál László
Elektronikai Technológia Tanszék

A szabad réz felületeken már szobahőmérsékleten is néhány nap alatt vastag oxidréteg növekszik. Ennek megelőzése érdekében a nyomtatott áramkörök forrasztási felületeit gyártásuk során szelektív felületi bevonatokkal látják el.

Irodalomkutatásom során tanulmányoztam a különböző szelektív bevonatok készítésének módját, jellemző tulajdonságaikat, valamint a minősítésükhöz használt vizsgálati eljárásokat.

Ezen szelektív bevonatok egyik fajtája az immerziós ezüst típusú. Az ezüst bevonat készítés folyamatának egyik és egyben leglényegesebb alkotóeleme az ezüst elektrolit fürdő, paramétereitől nagy mértékben függ a készített bevonat minősége.

Szakdolgozatom során különböző életkorú elektrolit oldatokkal készített mintákat hasonlítok össze egy tesztpanel segítségével, forraszthatósági szempontokat megvizsgálva.

A kapott eredmények kiértékelését követően javaslatot teszek az idős elektrolit oldalt feljavítására is, amellyel megőrizhető és biztosítható a készített bevonat ideális forraszthatósága.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.