Impedanciaanalízis Agilent E5061B típusú hálózatanalizátor segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elektronika fejlődésének mai állása megköveteli a széles frekvenciatartományban végezhető, pontos impedanciaanalízisre alkalmas módszerek ismeretét és alkalmazását. Az elektronikai alkalmazások mellett egyre több területen van szükség impedanciamérésre, kémiai elemzéseken át egészen az orvostudományig, éppen ezért a már meglévő módszerek fejlesztése, illetve újak megalkotása fontos feladat.

A dolgozat témája impedanciamérés az Agilent E5061B típusú hálózatanalizátorával. Az eszköz alapvetően lineáris rendszerek átviteli függvényének mérésére szolgál. Alacsonyfrekvenciás portja 5 Hz – 30 MHz, nagyfrekvenciás (rádiófrekvenciás) portja 5 Hz – 3 GHz frekvenciatartományban képes méréseket végezni. Előbbivel kétpólusok, utóbbival két- és négypólusok mérése is lehetséges.

A hálózatanalizátor segítségével megvalósíthatók impedanciamérésre alkalmas elrendezések, módszerek, nagy frekvencián is. Számos elrendezés szerepel a gyártó Impedance Measurement with E5061B LF-RF Network Analyzer [1] című, a műszerhez mellékelt dokumentumában. A dolgozatban az alacsonyfrekvenciás porton végzett mérések, és az ezekhez kapcsolódó tapasztalatok, következtetések, eredmények kerülnek ismertetésre.

Munkám során két módszert vizsgáltam meg mélyrehatóan. A tapasztalatoknak és következtetéseknek köszönhetően elkészült egy méréseket segítő áramkör, mely fizikai kialakításának köszönhetően csatlakoztatható a hálózatanalizátor alacsony frekvenciás portjához, és ez által alkalmas kétpólusok impedanciájának mérésére, 5 Hz-től 30 MHz-ig terjedő frekvenciatartományban. A dolgozat útmutatással szolgál a megfelelő mérési elrendezés kiválasztásához, illetve meghatározza az elérhető mérési pontosságot is. A méréseket és az eredmények analízisét megkönnyíthetik a dolgozatban ajánlott szoftverbeállítások, melyeket a hálózatanalizátor a memóriájában tárol, így bármikor felhasználhatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.