Impulzus üzemű, szálintegrált lézerrendszer vezérlőszoftverének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A modern optika jelenleg egyik legfelkapottabb témáját jelentik a szállézerek és a hozzájuk kapcsolódó kutatások. Ezek az eszközök kiemelkedő szereppel bírnak többek között a távközlés, az anyagmegmunkálás és az orvostudományi alkalmazások területén. A Furukawa Electric Technológiai Intézet rendelkezik egy saját fejlesztésű szállézerrel, amely femtoszekundumos impulzusok kibocsátására képes a közeli infravörös tartományban.

A SESAM passzív móduscsatolóval integrált, teljesen szálintegrált, normális diszperziójú itterbium adalékolt száloszcillátor számos üzemmódban működhet, mint a módusszinkronizált, Q-kapcsolt és zajszerű állapotok, melyek meghatározhatóak a mért rádiófrekvenciás- és optikai spektrumokból. Ezzel a módszerrel, csupán a működés közben megfigyelt rádiófrekvenciás jelből, jól jellemezhető a móduscsatolt állapot és megjósolható a stabil működés hanyatlása. Megfigyelve az összes polarizációs állapotot a beépített elektronikusan hangolható polarizáció vezérlővel, a CW módusszinkronizált tartományok meghatározhatók és fenntarthatóak. A vizsgálat segít megtalálni az optimális polarizációs állapotot a szállézerben.

A munkám során felépített és bemutatott lézer oszcillátor elrendezés és vezérlőszoftver, önstabilizáló képességével egy megbízható koherens fényforrás lehet, amely hosszútávon is hibamentesen működik költséges diagnosztikai eszközök alkalmazása nélkül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.