Impulzusszélesség-moduláció alapú motorvezérlés FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen szakdolgozat egy Xilinx Spartan-3E FPGA-val implementált 3 fázisú szinkronmotort meghajtó inverteráramkör vezérlőjeleit előállító modul leírását tartalmazza. Igyekszik előszőr egy rövid általános elméleti áttekintést nyújtani a váltóáramú motorokról, vezérlésükről, meghajtásukra használt energiaátakítókról és mindezek alkalmazásakor előkerülő jelentősebb megfontolásokról. Ezek után a térvektoros leírás matematikai eszköztárát tekinti át, majd egy térvektorokon alapuló zárthurkú szabályzási kört mutat be, illusztrálva benne a korábban bemutatott elemek szerepét. Végezetül a szabályzókör kimeneti modulját implementálja a fentebb említett FPGA-val, almodulonként funkcionális bontásban,

kitérve az implementáció során felmerülő kérdésekre.

Bár mikrokontroller alapú rendszerekben ez szabályzási feladat már kiterjedten implementált, az FPGA-k terjedése és elérhetősége miatt indokolt ezen platformon is a rendszer megvalósíthatóságának vizsgálata. Ennek oka egyrészről az FPGA-k determinisztikusabb működése és az emiatti nagyobb megbízhatósága, másrészről a szabályozási kör mikrokontrollerének terhelése ezáltal csökkenthető, valósidejű kódjának megbízhatósága javítható.

Az FPGA-val való implementáció vizsgálata továbbá a későbbi esetlegesen ASIC-ben történő implementációt is segíti, mind megvalósíthatóság és erőforrásigény vizsgálatával, mind egy kezdeti HDL nyelvű hardveres leírás szolgáltatásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.