In-Premise Display Device megvalósítása ZigBee Smart Energy Profile alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Dolgozatom egy piaci igényeket kiszolgáló termék (a továbbiakban StickBee) beágyazott szoftverének megvalósításával kapcsolatos munkámat dolgozza fel. A StickBee a smart grid rendszerekben a fogyasztók tájékoztatását szolgáló in-home display funkciót tölti be. A StickBee-vel szemben elvárás, hogy más gyártók termékeivel is együttműködjön, ezért a ZigBee specifikáció egyik publikus profilja, a Smart Energy Profile (SEP) előírásainak megfelelően működik. Dolgozatom egyik célja a ZigBee szabványok és szakkifejezések áttekintése, és a ZigBee gyakorlatban történő alkalmazásának bemutatása.

A StickBee-nek képesnek kell lennie csatlakozni a ZigBee SEP hálózatokhoz, adatokat lekérdezni a hálózat többi eszközétől és az adatokat megjeleníteni. A StickBee nem rendelkezik saját kijelzővel, hanem USB porton keresztül csatlakozik egy gazda kijelzőhöz, és azt ruházza fel ZigBee SEP funkciókkal. A StickBee-ben két mikrovezérlő végzi el ezeket a feladatokat: a központi vezérlő kezeli az USB-t és gondoskodik az adatok megjelenítéséről; a ZigBee vezérlő a hálózati részt kezeli, és kiszolgálja a központi vezérlőt a képgeneráláshoz szükséges adatokkal. Ebből az én feladatom a ZigBee vezérlő szoftverének megtervezése, implementálása és tesztelése. A fejlesztéshez rendelkezésre áll a két vezérlő közti adatcsere alapjául szolgáló ICP szabvány.

A feladat megoldásához testreszabom az ICP-t és kidolgozom a megfeleltetést a ZigBee SEP adatok reprezentációja és a központi vezérlő számára szükséges adatok között. Az alkalmazás lekérdezi a hálózatban fellelhető mérőórák adatait és kezeli a szolgáltató felől érkező üzeneteket. Az alkalmazást a Freescale MC13226V ZigBee platformján valósítom meg, a fejlesztéshez a Freescale ZigBee stackjét és IAR Embedded Workbench for ARM C fordítót használok.

Az alkalmazás verifikálásához teszt hálózatot tervezek és üzemelek be. A tesztelést segítő program a Perytons Protocol Analyzer. A sikeres tesztek után a StickBee részt vehet bemutatókon és pilot projektekben.

A fejlesztés következő lépése a sorozatgyártás előkészítése lesz. Ennek keretében át kell térni a két mikrovezérlős megoldásról egy mikrovezérlőre, a végleges StickBee-t pedig fel kell készíteni a ZigBee tanúsítvány megszerzésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.