Indukciós gép skalár fordulatszám szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A háromfázisú aszinkron motorokat széles körben alkalmazzák robusztusságuk, egyszerű felépítésük és alacsony karbantartási költségük miatt. Egyes adatok szerint az iparban felhasznált elektromos energia több mint 50%-át az indukciós gépek veszik igénybe. Éppen ezért fontos, hogy minél hatékonyabban használjuk ezeket a gépeket. Az ideális működtetésük csak megfelelő szabályzó alkalmazásával érhető el. Habár a vektor szabályozott hajtások jobb eredményt biztosítanak, a skalár sebesség szabályozások is elterjedtek egyszerűségüknek köszönhetően. Szakdolgozatom célja egy ilyen szabályozás tervezése és megvalósítása. A fő jellemzője ennek a szabályozásnak, hogy a motor sebességét úgy változtathatjuk, hogy az állórész feszültség amplitúdóját és frekvenciáját befolyásoljuk. Amennyiben ennek a két mennyiségnek a hányadosát állandó értéken tarjuk, a létrejövő állórész fluxus állandó marad.

Szakdolgozatomban ismertetem az indukciós gép paramétereinek meghatározásához szükséges méréseket és számításokat. Majd a motor paramétereinek ismeretében, a beépített - és Kloss modelleket beépítem a MATLAB Simulink szimulációs környezetbe. A beépített MATLAB modell jóval részletesebb és pontosabb eredményt ad, de a Kloss modell egyszerűsége miatt kevesebb számításra van szükség, és így a futási idő lerövidül.

A megfelelő szabályzás eléréséhez szükség van a PI-szabályozó paramétereinek pontos kiszámítására is. A szimulációk során a frekvenciaváltó kapcsoló üzemű működését is figyelembe vettem.

Végül, a szabályzás laborban való megvalósítása érdekében elkészítettem egy próbanyákot, amelyen megtalálhatók a mikrokontroller ki-, és bemeneti csatlakozói, valamint egy erősítő áramkör.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.