Induktív áramlásmérő vezérlésének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Molnár Károly
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az ipari méréstechnika területén a folyadékok áramlásának mérése mindennapos feladat. A mérendő közeg összetétele, tulajdonságai széles skálán mozoghatnak és a mérőeszközzel szemben támasztott követelmények az alkalmazási területtől függően eltérőek, ezért méréshez felhasznált fizikai elvek is nagyon sokfélék.

A nagyobb áramlásmérő gyártók - mint például a Siemens, vagy a Krohne - termékpalettáján található mechanikus, ultrahangos, nyomásesésen alapuló, termikus és induktív elven működő, vortex, vagy a Coriolis-erő hatását mérő szenzor, ezért ezek működési elvekről a dolgozat elején rövid áttekintés található. A diplomamunka fő feladata egy induktív elven működő áramlásmérő szoftverének megírása, ezért külön tárgyalom az ilyen típusú áramlásmérőket, előnyeit és hátrányait a többi mérési elvvel szemben.

Bemutatom az induktív elven működő szenzor belső felépítését és működését. Ezután bemutatom a működéséhez szükséges szoftver megtervezésének és megvalósításának lépéseit. Külön kitérek az egyes részegységeket vezérlő szoftverek megvalósításának részleteire.

A szenzor kereskedelmi forgalomban történő árusításához egy hivatalos bevizsgáláson kell átesnie, ahol egy hatóság - Magyarországon az MKEH - megállapítja a szenzorról, hogy használható-e olyan mérésekhez, amelyek elszámoláskötelesek. A vizsgálat részleteit és feltételeit is bemutatom a diplomatervben.

A szenzor gyártása során nem lehet biztosítani a tökéletesen azonos alkatrészeket, ami a mérési eredményekben hibát okozna. A hibák elkerülése érdekében a szenzor rendelkezik kalibrálási funkcióval, amivel a karakterisztikát linearizálhatjuk. A kalibráláshoz szükség van egy referenciaeszközre és egy kalibráló rendszerre, amivel előállíthatjuk a kívánt fizikai feltételeket. Diplomamunkám során létrehoztam a kalibrálórendszer automatikus működéséhez szükséges feltételeket és kialakítottam egy PLC programot, amely PC vezérléssel alkalmas egy szenzor emberi beavatkozás nélküli kalibrációjára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.