Induktív technológián alapuló szög– és nyomatékérzékelő szenzor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkám során egy induktív technológiai elvű szög- és nyomatékérzékelő szenzor fejlesztésével foglalkoztam, amely egy gépjármű kormánytengelyének elfordulását és az arra ható nyomatékot méri.

Először kidolgoztam az induktív mérési elvű koncepciót, amelyhez irodalomkutatást végeztem (főleg az induktív technológia és a flexibilis nyomtatott áramköri panelek gyártásának terén). Ezután nekiláttam a koncepció alapján a szenzor kapcsolási rajzának kidolgozásának. A részfeladataim közé tartozott a PIC mikrokontrollerek tanulmányozása, a gerjesztő oszcillátoros kapcsolások vizsgálata és szimulációja, valamint a külső eszközökkel való kommunikáció megtervezése.

Ezt követően az ellenőrzött kapcsolási rajz alapján elkészítettem a tényleges nyomtatott áramköri terveket ugyanebben a programban. A munkám során sokat foglalkoztam a merev-flexibilis NYÁK felépítéssel, mivel a flexibilis NYÁK-on helyezkednek el a szenzor érzékelői, a merev nyomtatott lemezen pedig a vezérlők és egyéb digitális áramkörök.

Elkészítettem a szenzorok első példányait, majd felélesztettem az egységeket és teszteltem a működésüket. Ehhez összeépítettem és felszereltem őket egy tesztpadra, majd megvizsgáltam a frekvencia karakterisztikákat, a különböző irányokban értelmezett toleranciákat és a különböző fém target-eket. Végül kiértékeltem és megjelenítettem a kapott eredményeket Python programok segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.