Induktív típusú magashőmérsékletű szupravezetős zárlatiáram-korlátozó tervezését segítő program készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györe Attila
Villamos Energetika Tanszék

A minőségi villamosenergia-szolgáltatás alapja a biztonság, megbízhatóság, a szolgáltatás paramétereinek (frekvencia, jelalak, amplitúdó) állandóssága és pontossága, valamint a környezettudatos energiatovábbítás, a szállítási veszteségek minimalizálása. A növekvő fogyasztói teljesítményigény a zárlati áramok növekedését is eredményezi, aminek kezelése egyre nagyobb problémát jelen a villamos energetikával foglalkozó szakemberek számára.

A modern villamos energetika számos problémájára lehet alternatív megoldást találni a szupravezetés gyakorlati, energetikai felhasználásával. A szupravezetős alkalmazások közül az egyik legtöbbet kutatott terület a zárlatiáram-korlátozók (ZÁK). A ZÁK illetve FCL (Fault Current Limiter) számos formában létezik, én ezek közül részletesebben a magashőmérsékletű szupravezetős induktív típusú zárlatiáram-korlátozóval foglalkozom.

A diplomamunkám célja egy olyan tervezőprogram készítése, amely alkalmas a fent említett ZÁK típus leggyakrabban előforduló változatinak a méretezésére, tervezésére. A tervezőprogramnak képesnek kell lennie elvégezni a vasmag- és a tekercselés alapvető méreteinek meghatározását, továbbá segítséget nyújt az esetleges további végeselem-szimulációk (FEM) elvégzéséhez.

Ez a tervezőprogram megkönnyítheti a tanszéken folyó későbbi hallgatói-, vagy oktatói kutatásokat, amely kutatások közelebb hozhatják a szupravezetős zárlatiáram-korlátozók ipari elterjedését, illetve alapjául szolgálhatnak más, új eszközök és alkalmazások kifejlesztéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.