Információkinyerés és -feldolgozás nyomtatott számlából Java technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A nyomtatott számla meghatározó jelleggel bír a mindennapi életünkben, a vásárlások után még mindig papírra nyomtatva, vagy ritkábban kézzel kitöltve kapjuk a fizetést igazoló dokumentumot. Azonban a digitalizálás sokkal átláthatóbb és biztosabb tárolást biztosít, így jelentős teret nyert az elmúlt évtizedben. Ez újabb kihívást von maga után, miszerint a már kiállított számlákat együtt szeretnénk kezelni a digitálisan előállítottakkal.

A dolgozat alapötlete egy alkalmazás, amely képes a nyomtatott számlák digitalizálására, azokból a fontos információk kigyűjtésére és egy felhasználói felületen keresztül azok megjelenítésére. Ezzel egy olyan szolgáltatást biztosít a hétköznapi ember számára, amellyel képes a számláit, és ezáltal a pénzügyeit, karban tartani, digitalizálni és kezelni.

A dolgozatban implementáltam egy szoftvert, amely a számlakép feltöltése után automatikusan optikai karakterfelismerés segítségével egy digitális számlapéldányt generál, tartalmazva a képen szereplő fontos információkat. A felhasználó az így előállított digitális számláit egy online felületen tudja megtekinteni, kezelni és módosítani.

Technológiai oldalról a rendszert Java nyelven fejlesztettem, Spring keretrendszert használtam és egy, Hibernate könyvtáron keresztül kezelt, HSQL adatbázisban tárolom az adatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.