Információterjesztés inhomogén energiabevitelű mobil ad hoc hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Vilmos
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatomban az úgynevezett önmetsző (self-pruning) ad/hoc mobilkommunkációs algoritmusokkal foglalkozom, azok közül is az SBA-val. Ezek a módszerek jól alkalmazhatóak bizonyos körülmények között, viszont az ad hoc hálózatok alapvető működési elvük miatt is, vagyis, hogy központilag kiépített infrastruktúra nélkül képesek üzeneteket továbbítani vezeték nélkül, felhasználhatóak olyan esetekben ahol nincs, megsérült vagy sürgősen szükséges egy kommunikációs hálózat kiépítése. (Néhány nagyon egyszerű példa: katasztrófa/háború sújtotta területeken információterjesztés, állatokra szerelt szenzorok információ gyűjtése, városi hálózatokban való alkalmazás.)

Viszont a fentebb vázolt algoritmus az ehhez hasonló alkalmazásokban nem számol az eszköz egy fontos fizikai paraméterével: a node töltöttségi állapotával.

Ezeknek az eszközöknek az elsődleges felhasználási területe az információ továbbítása olyan környezetben, ahol nincs kiépített mobilkommunikációs infrastruktúra (vagy meghibásodott), és nagyrészt mobilis eszközökben/járművekben foglalnak helyet, ezért az energia ellátásuk korlátozott.

Olyan algoritmus fejlesztésével foglalkozom, amely döntései meghozatalában számításba veszi nemcsak a saját, hanem szomszédjai energiafelhasználását is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.