Információterjesztés mobil eszközök és beágyazott rendszerek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobiltelefonok, a technika rohamos fejlődésével az utóbbi évtizedben a telefonálásra és SMS küldésére képes készülékekből gyakorlatilag kis kézi számítógépekké nőtték ki magukat. Technikai paramétereik (számítási kapacitás, memória, háttértár) megközelítik – néhány esetben meg is haladják – egy tíz évvel ezelőtti, háztartásban előforduló személyi számítógép jellemzőit. Ezekre az eszközökre fejlett alkalmazások hozhatók létre, melynek köszönhetően naponta több millió alkalmazásletöltést (játékok, üzleti és multimédia alkalmazások, stb.) regisztrálnak az erre szakosodott áruházak.

Napjainkban szinte minden mobilkészülékben megtalálható a rövidtávú vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő Bluetooth. Ezen technológia és a fejlett mobil eszközök közösen számos érdekes alkalmazási lehetőséget vetnek fel. Szakdolgozatomban ilyen programok elkészítését vizsgálom egy elterjedt – majdnem minden gyártó által támogatott – platformfüggetlen technológia, a Java ME segítségével.

A dolgozatban egy Gumstix beágyazott rendszeren futó alkalmazással történő kommunikációt Java ME technológiával megvalósító modul kerül bemutatása. Előtte ismertetésre kerül egy saját készítésű osztálykönyvtár is, amely egyszerűsíti a Bluetooth kommunikációt használó programok írását Java ME alatt, majd láthatunk egy példaalkalmazást is a használatára, amiben a telefonok a képernyőjüket, mint közös erőforrást használják. Bizonyos alkalmazások készítésekor azonban előfordulhat, hogy az általános megoldás nem megfelelő, és optimalizálási szempontokat is figyelembe kell venni. Szakdolgozatomban ezt egy valós projekt keretén belül mutatom be, ahol a mobil eszköznek a már említett Gumstix beágyazott rendszerrel kellett Bluetooth-on keresztül üzeneteket váltania és adatokat továbbítania.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.