Informatikai oktató rendszer funkcionalitásának bővítése azonos témakört bemutató feladatok hatékony prezentálásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatom elkészítése során egy keretrendszert alkottam meg, amelynek segítségével interaktív, vezetett feladatok készíthetőek, amelyek egy-egy informatikai rendszereket érintő sérülékenység bemutatására alkalmasak.

A dolgozat ismerteti a feladat indokoltságát, majd leírja a rendszerrel szemben megfogalmazott követelményeket. Ezután bemutatja a megtervezett architektúrát, ismertetve a rendszer három fő komponensét: a klienst, a szervert és az eseménykezelőket. Ezt követően részletesen ismerteti az implementáció során használt eszközöket, a komponensek közti üzenettovábbítás menetét és megvalósítását, valamint az egyes komponensek belső működésének leírását, majd részletezi az üzemeltetés előkészítésének menetét.

A dolgozat emellett bemutat egy példafeladatot, amely a keretrendszer által nyújtott lehetőségek prezentálására készült. Ez a példafeladat egy SQL Injection sérülékenységet mutat be, a dolgozat leírja, hogy mit jelent ez a sérülékenység, majd részletezi az ennek bemutatására készült feladat elkészítésének menetét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.