Informatikai rendszerek tervezése és megvalósítása hibrid felhő architektúrán

OData támogatás
Konzulens:
Csernai Márton László
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egyre nagyobb az igény nagy számítási és tárolási kapacitást kínáló, dinamikusan skálázható, ugyanakkor költséghatékony informatikai megoldásokra. Ezekre az elvárásokra válaszul született meg a felhő architektúra, ami a költségek alacsonyan tartása mellett kínál rugalmas és nagyban automatizálható megoldást. A felhőalapú architektúra megtervezése körültekintést és a vele szemben támasztott követelmények pontos ismeretét igényli.

A privát és publikus felhőre léteznek már mind nyílt és zárt forráskódú rendszerek, azonban ezek együttműködése egy új terület, melyre az első megoldások csak az elmúlt néhány évben jelentek meg. A felhők együttműködése eddig nem látott lehetőségeket nyitott meg az informatikai rendszerek skálázhatóságának növelésére, és újszerű, sokszor a hagyományos megközelítéseknél hatékonyabb és gyorsabb megoldást nyújt.

A diplomaterv során a felhők együttműködéséből létrejött hibrid felhő architektúrán futó rendszert hoztam létre és ezen keresztül mutatom be annak képességeit előnyeivel és hátrányaival együtt. A feladat megvalósításához az OpenStack nyílt felhő megoldást és a HP Cloud publikus szolgáltatását használtam fel. A kapcsolatot egy harmadik eszköz, a szintén nyílt Brooklyn projekt jelenti, melynek segítségével Java nyelven, a DevOps szemléletnek megfelelően hozhatók létre informatikai rendszerek, akár több felhő együttes felhasználásával.

A megvalósított hibrid architektúrán több tesztet is végeztem, amelyekben egy skálázódó webalkalmazás áteresztőképességét és késleltetését vizsgáltam. A hibrid felhő felhasználásával a másodpercenként kiszolgált kérések számát több, mint kétszeresére sikerült növelni, de ez az átlagos késleltetés növekedésével járt együtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.