Informatikával támogatott „zöld” iroda

OData támogatás
Konzulens:
Horváth Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Kivonat

A „zöld” IT (green IT vagy green computing) divatos kifejezés napjainkban, a gazdasági élet területein az energiatakarékosságot, és ezen keresztül a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentését tűzte ki célul. A „zöld” IT az informatikai ipar rendkívül széles körét foglalja magába. A teljes spektrum az internethasználat anomáliáitól (spam-ek, kémprogramok miatti többletfeldolgozás) a vállalati számítógépközpontok energia- és költségfókuszú átalakításán egészen az egyre nagyobb tömegben eladott végberendezések energiaellátásának és újrahasznosítható módon történő selejtezésének problémaköréig terjed.

Egyre több ember tölti munkaidejét irodai környezetben. Az irodai munka terjedésével nő az irodai eszközök iránti kereslet (irodagép, papír, bútor). Fontos feladat az „iparág” környezettudatos megszervezése. Környezetkímélő termékek iránti növekvő kereslet akkor várható, ha bekerülnek azok a hosszú távú gazdaságossági előnyeik is a köztudatba, amelyek esetlegesen a nagyobb induló áruk megtérülését jelentik. Az egyre súlyosbodó környezeti problémák megoldásának szükséges feltétele, hogy az irodában és a mindennapokban is takarékosan bánjunk környezeti erőforrásainkkal.

Diplomamunkám célja annak megállapítása, hogy miként képes az informatika „zöldebbé” tenni az irodai környezetet akár az optimális és „zöld”eszközhasználat, akár az adminisztratív munka terén. Dolgozatomban kitérek a vállalat működése során megvalósítható energiatakarékossági szempontokra, a természeti környezet és az informatikai ipar kölcsönhatásaira, meglévő informatikai eszközeink zöldebbé tételére. Felvetek néhány lehetőséget a papír alapú tárolás optimalizálására, irodai eszközök hatékony hulladékgazdálkodásának megvalósítására. Végül dolgozatomban felvázolok egy „zöld” iroda koncepciót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.