Infoware Zrt. MAB3 RTU rendszerébe illeszkedő négy csatornás soros kártya (SC4U) firmware-ének megírása Gateway-ben történő kompatibilis módban való működéshez

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Infoware Zrt. MAB3 rendszere egy moduláris, elsősorban villamosenergetikai alkalmazásokra fejlesztett irányítástechnikai rendszer. Moduláris olyan szempontból, hogy egy készülék kártyákból áll, melyek típusa alkalmazástól függően változik. A feladatom egy, a kommunikációs egységben (készülékben) használandó négycsatornás soros kommunikációs kártya firmware-ének megírása volt. A kommunikációs kártya más kártyákkal, illetve berendezésekkel soros protokollon keresztül kommunikál fizikai interfészén, és az adatokat a készülék belső buszán továbbítja. A készülékben lévő CPU kártyával való kooperáció során valósul meg a kommunikáció.

Feladatom volt a kártyán található ARM Cortex-M4 mikrokontroller programozása C nyelven. A fejlesztés során a mikrokontroller kezelését részben könnyítő, részben általánosító függvénykönyvtár használata is a feladatom részét képezte, hogy a megírt kód később (akár más mikrokontrolleren) is felhasználható legyen. A feladatom ezen kívül logikai kapcsolatok megvalósítására használt CPLD eszköz VHDL nyelven való programozására is kiterjedt.

A fejlesztés során figyelembe kellett vennem, hogy a kártyának a kompatibilis módban való működéséhez, egy megközelítőleg 25 éve készült kártyát kell helyettesítenie, melynek hardvere lényeges eltéréseket mutat az újhoz képest. A fejlesztés folyamán a hardver-szoftver kooperációja és ezáltal a kompatibilis működés megvalósítása volt a feladatom legfontosabb eleme.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.