Infra lámpás hőforrás tervezése nedves kémiai folyamatok szabályozásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hurtony Tamás József
Elektronikai Technológia Tanszék

Az ezredforduló óta egyre inkább fontosabbá válnak életünkben az elektronikus eszközök. Ezek megbízható működését biztosítandó, szükség van hatékonyan működő vizsgálati módszerekre. Ezen vizsgálatok egy részének elvégzéséhez szükséges az alkatrész tokozásának eltávolítása.

A szakdolgozatomban bemutatom a különböző tokozásokat és tokeltávolítási módszereket, részletezem azok előnyeit és hátrányait, külön kitérve a tanszék által is alkalmazott nedves kémiai módszerekre.

A szakirodalmi áttekintő tanulságaira alapozva megterveztem egy olyan berendezést, amely képes a nedves kémiai folyamatokban a hőmérsékletet, mint paramétert befolyásolni egy infra lámpa segítségével. Kiválasztottam a feladatra alkalmas mikrokontrollert, bemutattam a különböző modulok (teljesítményvezérlő, hőmérő, kommunikációs, illetve a kezelőfelület) tervezési lépéseit. Az hőmérséklet érintésmentes mérése döntő fontosságú a felhasználhatóság szempontjából ugyanis kémiai folyamatoknál a korrozív savak miatt csak ez használható és hőmérséklet visszacsatolás nélkül a megfelelő szabályozás nem lehetséges.

A felhasználó igények figyelembevételével megterveztem és megírtam a mikrokontrolleren futó programot, majd az elkészült prototípussal különálló illetve panelba ültetett alkatrészeken tesztméréseket végeztem. Az érintésmentes hőméréssel kapcsolatban felmerült problémákra megoldási javaslatokat alkottam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.